Werk en zwangerschap tijdens corona

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”12px”][ultimate_heading main_heading=”Welkom bij het onderzoek”][/ultimate_heading][ultimate_heading main_heading=”Werk en zwangerschap tijdens Corona”][/ultimate_heading][vc_empty_space height=”16px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Sinds de aankondiging van de eerste coronamatregelen op 9 maart is het aantal vroeggeboortes in Nederland gedaald met 15 tot 23 %. De Nederlandse onderzoekers noemen als oorzaak vermindering van het contact met ziekteverwekkers en daarmee het risico op infectie, door betere handhygiëne, het stoppen met handen schudden en houden van afstand. Naast daling van de luchtvervuiling en veranderde zorg(-vraag) van (aan) verloskundigen wijzen de onderzoekers op ‘werk’ als mogelijke oorzaak.

Via vragenlijst onderzoek willen we nagaan of het werk van zwangere vrouwen die gewerkt hebben tijdens de 1e en/ of 2e Lockdown veranderd is en wat de invloed is van deze veranderingen op de zwangerschapsduur, het geboortegewicht en complicaties. Met de resultaten van deze studie verwachten we bij te dragen aan inzicht in de invloed van werkomstandigheden op de zwangerschap en werkende zwangeren andere of betere begeleiding te geven.

Via deze pagina willen wij u vragen of u mee wil doen met ons onderzoek.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”2183″ img_size=”medium” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text el_id=”pif”]

Proefpersoneninformatie voor deelname aan onderzoek

 

Geachte mevrouw,

 

Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan een wetenschappelijk onderzoek. Meedoen is vrijwillig. Om mee te doen is wel uw schriftelijke toestemming nodig.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Amsterdam UMC. Voordat u beslist of u wilt meedoen aan dit onderzoek, krijgt u uitleg over wat het onderzoek inhoudt. Lees deze informatie rustig door en vraag de onderzoeker uitleg als u vragen heeft. U kunt er ook over praten met uw partner, vrienden of familie.

 

  1. Doel van het onderzoek

Sinds het ingaan van de Coronamaatregelen en de 1e Lockdown is het aantal te vroeg geboren kinderen in Nederland gedaald. De onderzoekers weten niet wat de oorzaak is maar denken aan minder kans op infecties vanwege betere handhygiëne en minder handen schudden. Ook noemen ze veranderingen in het werk  van zwangeren. Daarom vragen wij u mee te doen aan wij dit onderzoek naar de invloed van de coronamaatregelen op werkomstandigheden van zwangeren.

 

  1. Wat meedoen inhoudt

Tijdens het onderzoek vragen we u een vragenlijst in te vullen over algemene gegevens, uw opleiding, uw (huidige) zwangerschap en algemene gezondheid, leefstijl, vrije tijd en thuissituatie. En we vragen naar uw werksituatie in verschillende perioden tijdens 2020. U vult de vragenlijst online in. De gegevens die u invult komen in een speciaal beveiligde omgeving te staan. Hiervoor vragen wij u toestemming via het online deelnemersformulier.

 

  1. Mogelijke voor- en nadelen

U heeft zelf geen (direct) voordeel van meedoen aan dit onderzoek. Uw deelname kan wel bijdragen aan meer kennis over de invloed van werkomstandigheden  op de zwangerschap. Op basis van de uitkomsten kunnen we andere of betere begeleiding geven. Nadeel is dat het u extra tijd kost (20 minuten) om de vragenlijst in te vullen

 

  1. Als u niet wilt meedoen of wilt stoppen met het onderzoek

U beslist zelf of u meedoet aan het onderzoek. Deelname is vrijwillig.

Doet u mee aan het onderzoek? Dan kunt u zich altijd bedenken. U mag tijdens het onderzoek stoppen. U hoeft niet te zeggen waarom u stopt. Wel moet u dit direct melden aan de onderzoeker. De gegevens die tot dat moment zijn verzameld, worden gebruikt voor het onderzoek.

 

  1. Gebruik en bewaren van uw gegevens

Voor dit onderzoek is het nodig dat uw medische gegevens uit de vragenlijsten en persoonsgegevens worden verzameld en gebruikt. Elke deelnemer krijgt een code die op haar gegevens komt te staan. Dit heet gecodeerd. Uw naam wordt dan niet meer gebruikt.

 

Uw gegevens

Al uw gegevens blijven vertrouwelijk. Alleen de onderzoekers  weten welke code u heeft. Voor het onderzoek worden uw onderzoeksgegevens gecodeerd gedeeld met Amsterdam UMC. De onderzoeksgegevens zijn bij publicatie in een (wetenschappelijk) tijdschrift en bij Amsterdam UMC niet te herleiden naar u. U wordt na het einde van het onderzoek op de hoogte gesteld van de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek.

Als u het online deelnameformulier invult en verzendt, geeft u toestemming voor het verzamelen, bewaren en inzien van de gegevens die u online via de antwoorden in de vragenlijst aanlevert .

De onderzoeker bewaart uw gegevens 15 jaar. Daarna worden de persoonsgegevens vernietigd.

Voor het onderzoek is het van belang om te weten hoe uw bevalling is verlopen en bij welke termijn u bent bevallen en hoeveel gram uw pasgeboren kind is. Aan al bevallen vrouwen vragen wij dat via de vragenlijst, u kiest zelf om dit in te vullen. Aan vrouwen die nu nog zwanger zijn vragen wij toestemming om hen persoonlijk te benaderen na de uitgerekende datum voor datum van de geboorte en het geboortegewicht van uw kind.  Wij vragen u  daarvoor een email adres op te geven waarin we hen later kunnen benaderen. U kiest zelf of u dat wil.

 

Koppeling van de beveiligde website naar een database

U vult de vragenlijsten in in een beveiligde omgeving. Voor dit onderzoek is het nodig dat wij uw gegevens opvragen uit deze beveiligde omgeving naar een  database overbrengen om de gegevens te analyseren. Het gaat om uw gecodeerde gegevens.

 

Meer informatie over uw rechten bij verwerking van gegevens

Voor meer informatie over uw rechten bij de verwerking van uw persoonsgegevens kunt u contact opnemen met de onderzoekers. Prof.Dr. CJM de Groot via Amsterdam UMC (tel. 020 444 2227)  is verantwoordelijk voor het volgen van de regels voor de verwerking van uw persoonsgegevens.

Indien u ontevreden bent over hoe wordt omgegaan met uw privacy dan kunt u een klacht indienen bij de Functionaris Gegevensbescherming via privacy@vumc.nl . Ook kunt u zelf terecht bij de Autoriteit Persoonsgegevens via https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/.

  1. Geen Vergoeding voor meedoen

Voor het meedoen aan dit onderzoek krijgt u geen vergoeding

 

  1. Heeft u vragen?

Bij vragen kunt u contact opnemen met Dr. M. Kok, Gynaecoloog

 

Contactgegevens

Dr. M. Kok, Gynaecoloog

Drs. M. van Beukering, Bedrijfsarts

Afdeling Verloskunde en Gynaecologie, 8F-42

Amsterdam UMC, Locatie AMC H4-278

Meibergdreef , 1100 AZ Amsterdam

020- 5669111

 

Dank voor uw aandacht.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][ult_buttons btn_title=”IK DOE MEE – START HET ONDERZOEK” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fzwangerschapenwerk.researchsurvey.nl%2Fsurvey_Participant|||” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-large” btn_title_color=”#81d742″ btn_bg_color=”#ffffff” icon_size=”32″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#81d742″ btn_border_size=”5″ btn_radius=”3″ btn_font_style=”font-weight:bold;” btn_font_size=”desktop:28px;”][/vc_column][/vc_row]